Ventilatiesystemen

Het ventileren van uw gehele woning

Ventileren is net zo, of nog wel belangrijker dan verwarmen. Waar u ook woont of werkt, ventileren is belangrijk voor een goed leef- en werkklimaat. Drechtsteden Installatietechniek heeft hier altijd een oplossing voor, of het nu gaat om badkamerventilatie of centrale woning ventilatie, wij realiseren dit voor u.

Wij leveren en onderhouden centrale mechanische ventilatoren en dakventilatoren  voor Singleflow, Combiflow en Demandflow-systemen. Hieronder vindt u meer informatie over de verschillende systemen.

Hoe werkt centraal mechanische ventilatie?
Het principe van een centraal mechanisch ventilatiesysteem is eenvoudig. Op of onder het dak wordt een ‘centrale’ ventilator geplaatst. Op deze ventilator worden ronde metalen of kunststof kanalen aangesloten naar de keuken, de douche en het toilet. Voor de luchtafzuiging worden in de te ventileren ruimten (instelbare) afzuigroosters aangebracht in de opening van het ventilatiekanaal.

Het Singleflow-systeem

Het Itho Singleflow-systeem is een individueel centraal mechanisch ventilatiesysteem voor het gelijktijdig afzuigen van keuken, badkamer en toilet. Een centrale afzuigunit zorgt ervoor dat de lucht in de woning wordt afgevoerd. De luchttoevoer vindt op natuurlijke wijze plaats (bijvoorbeeld via roosters in de gevels). De afgezogen lucht wordt individueel naar buiten gebracht.

Het Combiflow-systeem

Gebalanceerde ventilatie
Veel woningen worden tegenwoordig voorzien van een gebalanceerd ventilatiesysteem. Dit systeem staat garant voor een gezond binnenklimaat en levert bovendien een aanzienlijke energiebesparing op. In dit systeem staat warmteterugwinning centraal. 

Werking van het systeem
Via  metalen kanalen wordt lucht afgezogen uit de keuken, badkamer en toilet. In tegenstelling tot gewone mechanische ventilatiesystemen wordt de buitenlucht niet aangezogen via roosters in muren en kozijnen maar via de unit zelf.

De unit bestaat uit twee ventilatoren: één om vervuilde lucht naar buiten af te voeren en één om verse buitenlucht naar binnen te aan te voeren. Bovendien wordt de afgevoerde binnenlucht door de warmteterugwinunit geleid. Hierdoor wordt de aangevoerde buitenlucht al voorverwarmd  voordat deze de woning wordt ingevoerd.

Het DemandFlow woningventilatiesysteem

Het DemandFlow woningventilatiesysteem is gebaseerd op natuurlijke luchttoevoer en mechanische luchtafvoer in iedere ruimte. Ook de woonkamer en de slaapkamers kunnen allemaal voorzien worden van afzuigpunten. Ieder afzuigpunt is via een eigen kanaal aangesloten op het DemandFlow plenum.

In het plenum zit één centrale CO2-sensor. Deze meet regelmatig het CO2-niveau in alle verblijfsruimten. Zodra het CO2-niveau in een ruimte stijgt zal het systeem er automatisch voor zorgen dat er in de betreffende ruimte meer wordt geventileerd. De klep wordt dan proportioneel open gestuurd. Als meerdere ruimten ventilatievraag hebben, gaat ook de ventilator harder draaien. Zodra het CO2-gehalte weer op het gewenste niveau is, zal de regelklep automatisch worden gesloten. Ook de ventilator wordt dan teruggeregeld.

In de badkamer wordt niet alleen continue CO2 gemeten, maar ook de relatieve luchtvochtigheid. Om dit te kunnen meten zit er een RV-sensor in de plenum. Wanneer de luchtvochtigheid in de badkamer stijgt, zal het systeem direct de badkamer voorrang geven en meer gaan ventileren.

In de keuken worden twee afzuigpunten aangebracht. Eén daarvan is voor de motorloze wasemkap of een HR-wasemkap. De kap kan in de keuken worden bediend. Na een bepaalde periode wordt de afzuigkapfunctie automatisch uitgeschakeld.

Openingstijden

Maandag 08.00-17.00
Dinsdag 08.00-17.00
Woensdag 08.00-17.00
Donderdag 08.00-17.00
Vrijdag 08.00-17.00

Contactgegevens

cv ketel installateur, monteur